 |
www.klubmord.fora.pl Forum Klubu Miłośników Powieści Milicyjnej MO-rd
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
papison
Dołączył: 17 Lis 2008
Posty: 584
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: MOdena
|
Wysłany: Czw 10:44, 30 Wrz 2010 Temat postu: Premiera książki już 5 paźdz.! "Złota bransoleta" |
|
|
Dzięki wyjątkowemu talentowi konfabulacyjnemu Kłodzińskiej możemy się dowiedzieć, jak w Warszawie lat 50-tych jej zdaniem było. Otóż w szpitalach podawano pacjentom jajka po wiedeńsku i pieczeń wołową z buraczkami. W uspołecznionych placówkach gastronomicznych serwowano kawę „czarną jak smoła, gorącą jak piekło, i słodką jak miód” (przy czym ateista Szczęsny przytomnie zauważa, że „nikt nie wie dokładnie jak gorąco jest w piekle”). LINK Recenzja - [link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez papison dnia Czw 10:47, 30 Wrz 2010, w całości zmieniany 3 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kierenski
Dołączył: 21 Paź 2008
Posty: 905
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 15 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Legnica lub Lwów
|
Wysłany: Czw 14:21, 30 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
Brawo, jako admirator tfurczości pani Anny jestem niesamowicie podekscytowany, do tego ta wiadomość zbiegła się z końcem tygodnia czyli można z tej okazji balować, jak ktoś ma ochotę to zapraszam do Legnicy gdzie obchodzę hucznie każdą nową książkę Queen of The Polish Militia Novel , teraz należy tylko odliczać dni do "Zaułków" ... kosztując jajko po Wiedeńsku ... , które to danie tylko brzmienie ma wykwintne, i z powodzeniem mogło być podawane w szpitalach wszak:
Jajka po wiedeńsku
Poziom: łatwy
Czas: 5 min.
Porcji: 1
Składniki:
- 3 jajka
- 3 kawałki masła (wielkości orzeszka każdy)
- sól
- pieprz mielony
Opis przygotowania:
Jajka zalać zimną osoloną 1 łyżeczką soli wodą . Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować 2 minuty 15 sekund. Tak aby całe białko było ścięte , a żółtko luźne . Jajka wyjąć ze skorupek i włożyć do szklanki ( miseczki , kubeczka ) . Na gorące wrzucić masło tak by zaczęło się rozpuszczać . Posolić i popieprzyć . Delikatnie wymieszać. Białko powinno być w małych kawałkach , żółtko rozlane , a masło rozpuszczone.
Najlepiej podawać takie jajka w szklanym naczyniu. Są wtedy dekoracyjne . Podane w kubku czy w czymś innym kolorowym tracą na wyglądzie. Smakują tak samo ale przecież mówi się , że je się najpierw oczami . O wiele przyjemniej przystąpić do posiłku gdy potrawa ładnie się prezentuje.
prawda jak nam to uplastycznia obraz, i składników jest mało i są dostępne łatwo, można jajko to popijać kieliszkiem wódki - każdy kęs - wchodzi zaiśści dobrze , wchłania się poprawnie i syci konsumenta pozwalając wracać do zdrowia - szeroką trasą jak trasa Łaziekowska ...
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Kierenski dnia Czw 14:28, 30 Wrz 2010, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Prezes
Dołączył: 21 Paź 2008
Posty: 459
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Czw 8:21, 07 Paź 2010 Temat postu: |
|
|
"Złota bransoleta" już dostępna w naszej księgarni klubowej, na naszej witrynie [link widoczny dla zalogowanych]
zapraszam
pozdrawiam
Prezes
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|